Vitamine C verlaagt mogelijk risco op mondholtekanker

Een hoge inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker, wist Nu.nl afgelopen week te melden. Deze “nieuwe” bevindingen zijn te vinden in een langlopend Nederlands onderzoek. Voor het onderzoek worden gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 worden gevolgd.

Supplementen op natuurlijke basis

Supplementen op natuurlijke basis

Vitamines

Eerder dit jaar bleek al uit het onderzoek dat groente en fruit een belangrijke rol kunnen spelen in de bescherming tegen risico op mondholtekanker. Nu kunnen de onderzoekers concluderen dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker.

Supplementen

Om het grote publiek niet wakker te maken meldt de mainstream media nog gauw dat het vitamines uit voeding betreft en niet uit supplementen. Ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat het onderzoek financiert, doet een duit in het zakje: “Mensen denken al gauw dat ze met het innemen van supplementen voldoen aan het binnenkrijgen van deze vitamines, maar het gaat echt om het eten van groente en fruit. Dat verschil is duidelijk voortgekomen uit het nieuwe onderzoek”

Dat er vitaminesupplementen zijn die uitsluitend bestaan uit natuurlijke grondstoffen wordt niet vermeld. De supplementen waarover gesproken wordt in dit onderzoek betreft vitaminesupplementen van de farma-industrie gebaseerd op synthetische stoffen. Een detail dat met opzet wordt weggelaten.

Bron: Nu.nl

Plaats een reactie