De ongemakkelijke waarheid achter de #IceBucketChallenge

Doing_the_ALS_Ice_Bucket_Challenge_(14927191426)

ALS is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij het belangrijkste kenmerk is dat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat progressief krachtsverlies en verlamming, die uiteindelijk tot de dood leidt van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren. De meeste patiënten sterven aan de aandoening binnen drie tot vijf jaar na het begin van de symptomen.

Op het moment dat de Ice Bucket Challenge viraal ging wordt de jaarlijkse wereldwijde verkoop van de farmaceutische industrie geschat op bijna 1,2 biljoen dollar in 2016. De centrale vraag die gesteld mag worden is: Waarom verwacht zo’n “rijke” industrie dat mensen geld doneren voor haar onderzoek?

De ongemakkelijke werkelijkheid achter de Ice Bucket Challenge is dat de farmaceutische industrie geen gezondheidsindustrie is maar een investering industrie. Gedreven door de aandeelhouders van deze industrie is de primaire motivatie: winst – en niet de menselijke gezondheid.

Stephen Hawking

Geoctrooieerde farmaceutische produkten zijn niet doeltreffend in de behandeling van ALS. Andere studies echter hebben aangetoond dat natuurlijke nietoctrooieerbaar micronutriënten zoals meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E, CoQ10, vitamine B12, selenium en andere wel nuttig zijn. Een opmerkelijk voorbeeld in dit verband is professor Stephen Hawking, die nu meer dan 50 jaar heeft overleefd sinds zijn diagnose met ALS. Hawking heeft publiekelijk verklaard dat hij vermoedt dat de oorzaak van zijn ziekte een slechte opname van vitaminen is. Daarom vult hij dagelijks zijn dieet aan met een breed scala aan vitaminen en mineralen sinds de tweede helft van de jaren 60.

Zo makkelijk dat de “Ice Bucket Challenge” viraal ging is het misschien hoog tijd dat dergelijke bevindingen zoals bij Professor Stephen Hawking ook eens viraal gaan.

Stephen-Hawking

Advertenties

6 gedachten over “De ongemakkelijke waarheid achter de #IceBucketChallenge

 1. Het atypisch ziektebeeld bij Hawkin is ook bij enkele andere bekend, en met name het effect van vitamine e wordt onderzocht. Zolang werking alleen gebaseerd is op basis van persoonlijke uitspraken van een enkele persoon zal geen wetenschapper en dus ook geen farmaceutisch bedrijf valse hoop willen wekken. Let op: ontkennen doen ze ook niet. Wel is het zo dat zij maar ook wij als samenleving elke Euro maar eenmaal uit kunnen geven. Die gaat dus snel naar ziekten met meer kans op genezing van meer patiënten. Hoe triest ook voor als en andere kleine ziekten. Kijk ook eens naar hippe kanker zoals borst vergeleken met enge zoals long of prostaat.

  Like

 2. Hoeveel compassie ik ook voel met patiënten en nabestaanden van overleden patiënten, weiger ik te doneren voor ALS, KWF, Nierstichting of wat dan ook, zolang deze organisaties:
  – geen enkel onderzoek doen in de niet-reguliere geneeskunde
  – mensen aan de top van de organisatie hebben tegen exorbitante salarissen
  – te weinig transparantie tonen over wat met gedoneerde gelden gebeurt

  Ik voel er niets voor de farmaceutische industrie te sponsoren die meer geld uitgeeft aan marketing dan aan R&D.

  De Ice bucket challenge beschouw ik als een enorme mediastunt die ongetwijfeld vanuit een goedbedoelde, maar niet goed doordachte ingeving is gestart. Jaarlijks sterven meer mensen aan het gebrek van schoon drinkwater dan aan ALS.

  Liked by 2 people

 3. Kom op. Als je in je eigen verhaal gelooft en het over wil brengen, vertel het dan goed en volledig. Met dit incomplete verhaal zonder clue kan ik niks, terwijl ik wel geïnteresseerd ben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s